"Nový domov pre nechcených"

Ak so svojím psom absolvujete výcvik, zaplatíte zaňho menej

03.02.2011 11:31

Až na polovicu sa vám môže znížiť poplatok za psa! Samospráva v Poltári chce aj takto riešiť problém s túlavými psami.

 
 
Majiteľ vycvičeného psa bude mať v Poltári aj ďalšie výhody. Autor: ZKO Chlumec nad Cidlinou
 

Podľa primátora mesta Pavla Rončáka samospráva už zabezpečila odchytávanie a umiestnenie túlavých psov do útulku prostredníctvom zmluvnej externej organizácie. "Obyvatelia mesta by si mali v prvom rade uvedomiť, že mať psa znamená mať aj zodpovednosť za psa. Túlavé a voľne sa pohybujúce psy ohrozujú občanov, predovšetkým deti, a tiež v značnej miere prispievajú k znečisťovaniu verejných priestranstiev v meste, ako sú detské pieskoviská, ihriská, parky a miesta slúžiace na oddych občanov," oznámil TASR hovorca mestského úradu Ondrej Lepiš.

Poltárska samospráva sa rozhodla riešiť problém v spolupráci s miestnym kynologickým klubom. Ten bude organizovať výcvikový kurz pre majiteľov psov, na ktorý sa môže prihlásiť majiteľ psa bez ohľadu na veľkosť alebo rasu psa, pričom nie je potrebný ani preukaz pôvodu zvieraťa. Cieľom kurzu je naučiť psov základnému výcviku poslušnosti a ovládateľnosti pre bežný život v meste.

Výcvik potrvá tri mesiace a bude prebiehať raz týždenne v areáli kynologického klubu. Cena výcviku je stanovená na 15 eur. Na konci výcviku bude každý účastník so svojím psom preskúšaný komisiou a bude mu vystavené potvrdenie o absolvovaní kurzu.

V súčasnosti je v meste evidovaných 491 psov. Za psa platia občania v bytových domoch 40 eur a v rodinných domoch sedem eur.

Vyhľadávanie

Kontakt

Nezisková organizácia - Oravský útulok Región Orava 0904 224 804