"Nový domov pre nechcených"

Lojalita až za hrob: Pes strážil umierajúceho kamaráta!

24.02.2011 17:30

LONDÝN - O psoch sa tvrdí, že sú najlepšími priateľmi človeka. Nedávno však tento štvornohý tvor v uliciach čínskeho veľkomesta dokázal, že sú lojálni i voči vlastnému druhu.

Na ceste s neutíchajúcou premávkou leží pes a vedľa neho jeho zvierací kamarát. Nedá sa odstrašiť ani hlasným trúbením či jasnými svetlami. Riskuje svoj vlastný život, aby i v posledných minútach života mohol byť nablízku svojmu súputníkovi.

Pri neobvyklej dvojici sa dlhú chvíľu nikto nepristavil, aby ich odniesol do bezpečia. Jedno auto však nakoniec predsa len zastavilo. Vystúpil z neho mladík, ktorý mŕtveho psíka zobral a pochoval. Zlatosrstý dunčo sa potom smutne pobral svojou cestou.

Príbehov dokazujúcich vernosť psov po svete koluje mnoho. Jeden z nich pochádza ešte z devätnásteho storočia, kedy psík plemena Sky teriér v škótskom Edinburghu údajne strávil štrnásť rokov tým, že strážil hrob svojho zosnulého pána Johna Graya dovtedy, kým on sám nezomrel. O rok neskôr vernému spoločníkovi menom Greyfriars Bobby v meste postavili sochu a v roku 2005 dokonca o Greyfriars Bobbym nakrútili v Hollywoode film.

 

Vyhľadávanie

Kontakt

Nezisková organizácia - Oravský útulok Región Orava 0904 224 804