"Nový domov pre nechcených"

Obyvateľov Poltára trápia túlavé psy, budú ich musieť odchytávať

03.02.2011 11:33

Obyvateľom mesta Poltár znepríjemňujú život túlavé psy, ktorých stále pribúda. Riešením by mohlo byť zriadenie karanténnej stanice alebo ich odchyt firmou.

 
 
Túlavé psy vo svorkách pobehujú po sídliskách, hrabú sa v košoch a ohrozujú najmä deti. Autor: iva
 

Mestský úrad zaznamenal v poslednom čase množiace sa sťažnosti na túlavé psy, ktoré vo svorkách pobehujú po sídliskách, hrabú sa v košoch a ohrozujú najmä deti. Problémy spôsobujú ich nezodpovední majitelia. Tí nechajú svoje domáce zvieratá voľne behať po meste bez náhubku či vôdzky a bez povinného registračného čísla.

"Chceme upozorniť všetkých majiteľov psov v Poltári a jeho mestských častiach na povinnosť dodržiavať všeobecné záväzné nariadenia (VZN) mesta o chove a držaní zvierat a o niektorých podmienkach držania psov. Závažným problémom na území nášho mesta sa javí predovšetkým voľný pohyb túlavých psov, ako aj znečisťovanie verejných priestranstiev psími exkrementami," uviedol pre TASR hovorca Poltára Ondrej Lepiš s tým, že majiteľom, ktorí porušia uvedené VZN, hrozí pokuta od 16,60 do 165,97 eura.

Podľa primátora Pavla Rončáka by sa dal problém vyriešiť zriadením karanténnej stanice, čo by mesto stálo okolo 16.000 eur, alebo odchytávaním a umiestnením túlavých psov do útulku prostredníctvom zmluvnej externej organizácie. "Toto riešenie by vzhľadom na náklady bolo prijateľnejšie a mohlo by sa realizovať okamžite po podpísaní zmluvy," spresnil primátor.

Od tohto mesiaca prebieha v Poltári aj výcvik psov, ktorý realizuje miestny kynologický klub. Môžu sa naň prihlásiť majitelia všetkých psov. Cieľom kurzu je naučiť zviera základnému výcviku poslušnosti a ovládateľnosti pre bežný život v meste.

Vyhľadávanie

Kontakt

Nezisková organizácia - Oravský útulok Región Orava 0904 224 804