"Nový domov pre nechcených"

Psí čuch vraj odhalí rakovinu lepšie než testy

24.02.2011 17:57

RÍM - Psí čuch dokáže odhaliť rakovinu hrubého čreva lepšie než testy okultného krvácania do stolice a s rovnakými výsledkami ako kolonoskopia.

Preukázali to japonskí vedci vo svojej štúdii uverejnenej v časopise Gut, o ktorej informovala agentúra ANSA.

Skúmali pri nej schopnosti psa spoznať stopu nádoru na základe pachu dychu a stolice pacienta. Hviezdou tejto štúdie sa stala deväťročná fenka labradorského retrievera Marine, ktorá patrí k tímu zo St. Sugar Cancer sniffingu Dog Training Center v Minami Boso v japonskej prefektúre Čiba.

Psovi dali vedci očuchať vzorky dychu a stolice 300 osôb, z ktorých štvrtina trpela rakovinou hrubého čreva. V prvom prípade dokázala fenka zistiť chorých s 95-percentnou presnosťou, v druhom dokonca s 98-percentnou presnosťou a vedela rozlíšiť zhubné nádory od nezhubných polypov.

Výsledok je porovnateľný s kolonoskopiou a oveľa lepší ako pri testoch okultného krvácania do stolice. Cieľom štúdie nebolo ani tak ponúknuť novú metódu zisťovania rakoviny hrubého čreva prostredníctvom psov, ako ukázať, že nádor má svoj chemický "podpis", ktorý sa dá zistiť. "Ak sa nám podarí izolovať molekulu, ktorú cíti pes, budeme môcť vyvinúť senzory, ktoré ju budú schopné odhaliť," uviedol Hideto Sonoda z Univerzity Kjúšú.

 

                                                Marine pri "práci"

Vyhľadávanie

Kontakt

Nezisková organizácia - Oravský útulok Región Orava 0904 224 804