"Nový domov pre nechcených"

Šialenstvo na východe: Starosta servíruje Rómom túlavé psy!

02.03.2011 09:49

V Družstevnej pri Hornáde chytá starosta túlavých psov a dáva ich Rómom na mäso. Tvrdí, že na odchyt peniaze nie sú a Rómovia by ich zjedli aj tak.

 

Starosta obce Andrej Sabol tvrdí, že miestni Rómovia jedia psy. Keďže sa ich po dedine túla hneď niekoľko a poplatok za odchyt obecnú kasu ruinuje, navrhol, aby štvornohých tulákov dávali chudobným obyvateľom na mäso. Jeho tvrdé slová pobúrili ochranárov. Tí sa teraz dožadujú sprísnenia legislatívy pre tých, ktorí opustia psíka.

Problém v dedine na východe Slovenska vypukol po tom, čo starostu Družstevnej pri Hornáde Andreja Sabola oslovili ochranári emailom. Pýtali sa ho, ako riešia v obci problematiku túlavých zvierat. „Robia nám veľké problémy. Obec to musí riešiť radikálne v medziach zákona o ochrane zvierat,“ odpísal ešte slušným spôsobom starosta. Po otázke, ako chce konkrétne riešiť situáciu, však už napísal tvrdším tónom: „Ak jedia psy v celej Ázii aj v Čechách, prečo by ich nemohli jesť aj Rómovia z hladovej doliny, ak im to chutí,“ uviedol Sabol v mailovej komunikácii. Zákon podľa neho predsa nezakazuje jesť psie mäso. „Rómovia tie psy aj tak jedia. Bolo to tak aj v minulosti, chodili po ľuďoch a pýtali sa ich, či si môžu starého psa zobrať. Ak im chutí to mäso, tak prečo nie, veď jeme hady aj škorpióny,“ myslí si asi najkrutejší starosta na Slovensku.

Vo svojich tvrdých vyjadreniach problém nevidí. „Stojím si za tým, čo som napísal,“ vraví. So štvornohými tulákmi má Družstevná pri Hornáde veľké problémy. Podľa starostu má zo zákona právo túlavé zviera usmrtiť. „Jeden odchyt nás stál 500 € a to je pre obec drahé. Útulok tiež nie je najlacnejší. Stále sa tu potulujú psy a ľudia sa na ne sťažujú,“ hovorí Sabol. Rómovia by podľa neho mohli túlavé psy vyzbierať. „Psy ma nevolili, ale ľudia. A tí odo mňa požadujú, aby boli pred túlavými psami chránení!

Ochranári sú zo slov Sabola zdesení. „Starosta by takto nemal reagovať. Vieme, že mnohé obce majú problémy s túlavými psami, ale toto nie je riešenie,“ uviedla šéfka Únie vzájomnej pomoci ľudí a zvierat v Košiciach Romana Šerfelová. Podľa nej treba sprísniť legislatívu a trestať ľudí, ktorí opustia psíka.

SKONČIA NA ULICI?

Kým starosta obce Družstevná pri Hornáde Andrej Sabol by štvornohých tulákov najradšej dal Rómom na večeru, na obecnom úrade, ktorému šéfuje, sme včera našli visieť takýto plagát. Jeden z občanov na ňom hľadá dobrých ľudí, ktorí by si osvojili tieto malé šteniatka. Zostáva len dúfať, že neskončia na ulici ako tuláci alebo ešte horšie v miestnej osade, kde podľa starostu psov jedia.

 

      

Vyhľadávanie

Kontakt

Nezisková organizácia - Oravský útulok Región Orava 0904 224 804