"Nový domov pre nechcených"

Výnimočný Tomáš Schvartz z Oravy: Rozumie reči psov!

20.05.2011 15:32

Aj Slovensko má výnimočného krotiteľa psov! Tomáš Schvartz (29) z Dolného Kubína pracuje so psami rovnako ako najznámejší zaklínač psov sveta Cesar Millan.

 

Tomáš Schvartz (29) krotí psy už dvanásť rokov.https://img.cas.sk/img/4/gallery/902597_tomas-schvartz-orava-pes-psy-krotitel-psov-dolny-kubin.jpg

Tomáš Schvartz krotí psy už dvanásť rokov.
 

Trúfne si pritom prevychovať a vycvičiť aj tie najproblémovejšie plemená. Tvrdí, že najdôležitejšia je správna energia a ukázať, kto je tu pánom!

„Môj prvý pes bol pitbulteriér, ktorého som si vychoval sám,“ vraví Tomáš Schvartz, ktorý začal s krotením problémových psov pred dvanástimi rokmi. Za celodennú prácu so štvornohými miláčikmi berie 120 €, za klientom pricestuje. Ak je potrebný na prevýchovu dlhší čas, krotiteľ si ho zoberie do chovnej stanice, kde naňho vplýva svorka. Takýto pobyt pritom vyjde asi na 500 €.

 

Tomášovu pomoc potrebovala aj dvaapolročná sučka bígla Linda. „Neznesie iné psy! Na ľudí šteká a uteká z dvora,“ sťažuje sa Marta (63), ktorú zmena psíka po hodine práce s krotiteľom milo prekvapila. „Treba mať správnu energiu a ukázať, kto je tu pánom. Psa nemožno prevychovávať milo, povely musia byť rázne. Linda sa zbavila stresu, čo vidieť na tom, že má otvorenú papuľu. Dokonca vie na svojom teritóriu prijať aj iného psa,“ vraví cvičiteľ Tomáš, no prízvukuje, že tu prevýchova Lindy nekončí. Majiteľ totiž musí so psíkom i naďalej pracovať podľa jeho pokynov.

 

https://tivi.cas.sk/video/903077/slovensky-cvicitel-tomas-z-oravy-prevychova-kazdeho-psa.html

 

Najznámejší cvičiteľ sveta

Cesar Millan (42) je mexicko-americký profesionálny tréner psov známy po celom svete. O tom, ako zmeniť nezvládnuteľné plemená, natočil niekoľko seriálov. Umeniu krotenia zvierat sa naučil na farme starého otca. V súčasnosti vlastní v Los Angeles Psie psychologické centrum, ktoré sa špecializuje na vychovávanie psov.

 

Cesar Millan je mexicko-americký profesionálny tréner psov.

Cesar Millan je mexicko-americký profesionálny tréner psov

Vyhľadávanie

Kontakt

Nezisková organizácia - Oravský útulok Región Orava 0904 224 804